Honderden foto's en vele bouwverslagen

Raak geïnspireerd door de bouwverslagen van onze enthousiaste klanten. Lees hoe zijn hun eigen pizzaoven hebben gebouwd bekijk gedetailleerde fotoreportages.

 

Italiaanse lekkernijen uit de pizzaoven

De beste recepten voor in je houtoven. Naast uiteraard pizza's vind je hier de heerlijkste ovenschotels, knapperig zuurdesem brood en mediterraans lekkers.

 

Handige Tips & Trucs

Hoe kun je het vuur in je oven het beste aansteken en hoe herken je de juiste temperatuur van je houtoven?  Hier vind je antwoord op deze en vele andere vragen.

 

Fornino in de Media

Ook BN-ers en de landelijke media hebben de mogelijkgheden van de Fornino houtovens ontdekt. Lees de sappigste verhalen en bekijk de spannendste foto's.

 

Zoek je een kado voor een pizzafan? Kijk dan eens in onze webshop

Bestel veilig, snel en simpel uw Fornino pizzaoven en accessoires in onze uitgebreide webshop.

 

Hoe werkt een originele Fornino pizzaoven?

Om het koken in een houtoven onder de knie te krijgen is het belangrijk om te weten hoe een houtoven precies werkt. Een traditionele houtoven gebruikt 3 manieren voor de warmteoverdracht (en dus voor het koken): stralingswarmte, stroming van warme lucht (convectie) en de overdracht van warmte door een contact met de bodem van de houtoven (conductie). Met behulp van enkele afbeeldingen zullen we deze 3 manieren nader toelichten. Onderaan de pagina zullen we de werking van twee Fornino kant en klare ovens bespreken. Ondanks dat ook deze tevens allebei hout gebruiken voor het opwarmen van de oven zitten er enkele verschillen in de precieze werking.

Stralingswarmte

Stralingswarmte, hoe werkt een pizzaoven

Stralingswarmte is warmte van een directe bron. In een houtoven kennen we 2 soorten directe warmtebronnen: Het vuur en de opgeslagen warmte in de wanden van de houtoven. Wanneer de oven op de juiste manier geisoleerd is zal de gehele wand (en ook de bodem) van de oven deze hitte opslaan. Op deze manier ontstaat er een mooie, gelijkmatige warmtebron die het gerecht van alle kanten verwarmt. Als er hoge temperaturen nodig zijn, zoals bij het bakken van pizza’s kun je het vuur in de oven aanlaten. Dit vuur is dan tevens een voorbeeld van stralingswarmte.

Stroming van warme lucht (convectie)

Hoe werkt een houtoven? stroming van warme lucht

Zoals gezegd staat convectie voor de hete lucht circulatie in de oven. Zoals op het plaatje te zien is komt er koude lucht via de ovenmond de pizzaoven binnen (wanneer de deur geopend is). Deze lucht wordt door de hoge temperatuur in de oven bijna direct verwarmd (door het vuur en de opgeslagen warmte in de wanden van de oven). Vervolgens passeert deze hete lucht het gerecht dat op dat moment in de oven zit. De lucht van de oven raakt uiteindelijk de achterkant van de oven en stijgt dan op. Door de vorm van de koepel van de steenoven wordt de warme lucht terug geleid en hierbij passeert deze lucht het gerecht opnieuw. Deze ‘flow’ zorgt voor een constante warme luchtstroom die het gerecht passeert en daarmee gaart. Naarmate je de oven beter leert kennen zul je de luchtstroom die de oven in en uit gaat steeds beter leren te controleren, waardoor je nog beter zult leren bakken.

Hoe werkt een pizzaoven? Convectie met gesloten deur

Convectie kan ook plaats vinden wanneer de deur van de oven gesloten is zoals het plaatje hiernaast toont. Wanneer de oven goed verwarmt is en het vuur is verwijdert kan de ovendeur gesloten worden om zo de warmte in de oven te houden. Je kan nu (bijvoorbeeld) koele bollen brooddeeg in de houtoven plaatsen. Doordat de warme lucht in aanraking komt met het vocht in de koelere deegbollen zal de lucht wat afkoelen maar vervolgens direct weer opwarmen door de hitte die de oven uitstraalt. Hierdoor ontstaat een constante stroom lucht binnen in de oven die het brood doet bakken. Des te meer bollen brooddeeg je in de oven stopt des te beter dit proces zal verlopen.

Overdracht van warmte door direct contact met de bodem van de pizzaoven (conductie)

Hoe werkt een hout/pzza/steen oven? Conductie

Conductie is het proces waarbij warmte wordt overgedragen wanneer een koud object in direct contact komt met een warmer object. Dit wordt in de volksmond ook wel 'geleiding' genoemd. De hoeveelheid warmte die wordt overgedragen is afhankelijk van het warmte verschil tussen de twee objecten en het materiaal wat tussen deze twee objecten zit. Een duidelijk voorbeeld van conductie is het leggen van een pizza op de vloer van je houtoven. De hitte van de warme vloer (ca 400°C) wordt direct overgedragen aan de bodem van de koelere pizza. Dit zorgt voor de herkenbare krokante bodem die steenoven pizza’s kenmerkt.
 

Straling, stroming en geleiding van warmte in een traditionele Fornino houtoven

Hoe werkt een pizzaoven? Straling, stroming en geleiding

Doordat Fornino pizzaovens volgens traditioneel gebruik in Italie worden gefabriceerd profiteren ze van de eeuwen ervaring die de Italianen hebben in het maken van pizzaovens.  Fornino ovens zijn daardoor geperfectioneert in het overbrengen van de warmte op de drie hierboven besproken manieren: Straling, stroming en geleiding.

Hoe werken Fornino kant en klare ovens?

Hoe werkt een kant en klare pizzaoven

Naast de traditionele houtoven bieden wij ook kant en klare houtgestookte steenovens aan. Van deze ovens werken de  Fornino Inox en de Fornino FuocoVivo echter iets anders dan onze andere pizzaovens.
 

Zoals u in het plaatje hieronder kunt zien zijn de Fornino Inox en Fuocovivo ovens met indirecte verwarming. Het vuur wordt, in tegenstelling tot in onze zelfbouw ovens, gestookt in een aparte ruimte onder de bakruimte. De warmteafgifte en temperatuur van de oven is echter nagenoeg identiek aan onze traditionele koepelvormige steenoven. Dit komt doordat de wanden en vloer van de Inox net als in onze steenovens gemaakt zijn van vuurvaste stenen en de bovenzijde de zo essentiële koepelvorm heeft. De gerechten die je erin maakt smaken dan ook net zo uniek als in onze traditionele steenoven.

Wist u dat?

Geen rook
Als de oven eenmaal op de juiste bedrijfstemperatuur is dan heeft u (en uw buren) geen enkele last van rook