Honderden foto's en vele bouwverslagen

Raak geïnspireerd door de bouwverslagen van onze enthousiaste klanten. Lees hoe zijn hun eigen pizzaoven hebben gebouwd bekijk gedetailleerde fotoreportages.

 

Italiaanse lekkernijen uit de pizzaoven

De beste recepten voor in je houtoven. Naast uiteraard pizza's vind je hier de heerlijkste ovenschotels, knapperig zuurdesem brood en mediterraans lekkers.

 

Handige Tips & Trucs

Hoe kun je het vuur in je oven het beste aansteken en hoe herken je de juiste temperatuur van je houtoven?  Hier vind je antwoord op deze en vele andere vragen.

 

Fornino in de Media

Ook BN-ers en de landelijke media hebben de mogelijkgheden van de Fornino houtovens ontdekt. Lees de sappigste verhalen en bekijk de spannendste foto's.

 

Zoek je een kado voor een pizzafan? Kijk dan eens in onze webshop

Bestel veilig, snel en simpel uw Fornino pizzaoven en accessoires in onze uitgebreide webshop.

 

Waarom voor een traditionele italiaanse houtoven kiezen?

Waarom zou je een pizzaoven (in de volksmond ook wel steenoven, houtoven of bakhuisje genoemd) aanschaffen, wat zijn de voordelen ten opzichte van een conventionele elektrische of gasoven en waarom zou ik moeten kiezen voor een Fornino houtoven zijn vragen die we regelmatig krijgen. Onze antwoorden zijn simpel:

Unieke Italiaanse smaak

houtoven pizza

Waar elektrische ovens of gasovens vaak niet warmer worden dan 250°C kunnen pizzaovens opgestookt worden tot wel 600°C. Op ongeveer 400°C bak je een pizza al in 80 tot 90 seconden. Nu is snel bakken natuurlijk een voordeel maar het belangrijkste is echter dat je alleen op deze hogere temperaturen een echte pizza kunt bakken.

In anderhalve minuut op deze temperatuur verliest de tomaat precies genoeg vocht, smelt de mozzarella zonder dik te worden, blijven de aroma’s van basilicum en andere groenten behouden en veranderen de vetzuren van de gebruikte olijfolie niet van structuur.
Ook voor de bodem, de basis van de pizza is deze temperatuur erg belangrijk: Op 400°C wordt het vocht in het nog zachte deeg in enkele seconden omgezet in stoom. Zo ontstaat de met luchtbellen gevulde heerlijk knapperige korst. Iets dat in een normale oven absoluut onmogelijk is. Hierin verdampt het vocht door de relatief lage temperatuur waarna de bekende “kartonnen bodem” ontstaat. Vaak verdwijnt ook lang niet al het vocht uit de bodem met een slappe pizza als gevolg.

De herkenbare mediterrane smaak aan uw gerechten die u wellicht eens geproefd heeft op vakantie heeft met name te maken heb de houtsoorten die worden gebruikt. Dit zijn over het algemeen houtsoorten die weinig roken bij het branden zoals kersen of olijfhout en spaanders. Ook deze smaak is onmogelijk na te bootsen in een reguliere oven.
Het is dus niet voor niets dat Napolitaanse pizzabakkers zweren bij een traditionele houtoven. Hier ligt voor een groot gedeelte het geheim van de heerlijke smaak.

"Mijn man Luc heeft hem samen met mijn stiefpa met plezier geplaatst. Ze vinden het jammer dat ze bijna klaar zijn!" Sandrien

De perfecte buitenkeuken

Aardappel salsicia uit de houtoven

Natuurlijk kunnen er naast pizza’s ook andere gerechten bereid worden in de houtoven. Veel van onze klanten gebruiken de houtoven bijvoorbeeld voor het maken van heerlijke broden of een lekkere BBQ. Ook is het mogelijk om er vlees, vis of vegetarische gerechten in te bereiden. Enkele van deze recepten kunt u vinden op onze receptenpagina.

Niet voor niets zijn er onderhand verschillende restaurants die gebruik maken van een Fornino houtoven voor de bereiding van hun gerechten. Hieronder bijvoorbeeld Pizzeria Da Salvatore, die in 2009 werd uitgeroepen tot IENS topper (de grootste bron voor restaurant informatie van Nederland).

"Onze eerste pizzadag verliep fantastisch. De foto's vertellen genoeg." Marisa & Jorn

Waan je in ItaliŽ in je eigen tuin tuin

Een pizzaoven van Fornino

Altijd al een mediterraan gevoel in je tuin willen hebben? Dan kan een traditionele houtoven natuurlijk niet ontbreken! De foto’s bij de vele bouwverslagen zeggen waarschijnlijk meer dan deze woorden maar het moge duidelijk zijn dat een traditionele houtoven uw tuin of buitenkeuken net dat beetje extra geeft. Vrijheid en creativiteit zijn de sleutelwoorden bij het plaatsen van de oven: de mogelijkheden zijn oneindig. Een prominente plaats of een meer beschutte plaats, ingebouwd in een gevel of schuur, geplaatst onder de veranda of toch gewoon in de buitenlucht; iedereen kan zelf bepalen waar en hoe hij zijn of haar oven wil plaatsen. Ook in de finishing touch van de steenoven is iedereen vrij. Zo kan de oven belegd worden met mozaïek of geschilderd worden in een kleur die mooi bij uw tuin past.

"We zijn er superblij mee en krijgen alleen maar heel enthousiaste reacties van familie en vrienden. Iedereen wil komen pizza maken, bakken en natuurlijk eten. Het is een heel bijzonder sociaal eetgebeuren." Wil & Wies

La Dolce Vita

gezelligheid rond de pizzaoven

Mooier kan het leven op een prachtige zomeravond toch haast niet zijn: Urenlang met familie of vrienden in je tuin genieten van heerlijke gerechten, de geur van versgebakken brood en de zwoele warmte van je Fornino tuinoven. Iedereen, dus ook de kinderen doen graag mee aan deze gezellige etentjes: Eerst een lekker vuurtje stoken, de ingredienten voor de pizza of barbecue bereiden en daarna gezellig kokkerellen.... Zo krijgt 'La Dolve Vita' ook in ons kikkerlandje een hele andere betekenis!

"Gezellig middagen en avonden met familie en vrienden. Een ieder maakt zijn /haar eigen pizza. Paar flessen wijn erbij en je hebt geen pizzeria meer nodig" Jos & Marie-Jose

Wist u dat?

zalm roken in houtoven

Rookoven
Wist je dat je broodoven ook een geweldige rookoven is waarin je bijvoorbeeld de lekkerste zalm of forel kunt roken? Vorm een 8 mm hoge laag van droog beukzaagsel in een halve cirkel rond de randen van de ovenvloer. Na het zouten, dient het te roken voedsel op een opgeheven grill in het centrum van de broodoven geplaatst te worden. Steek het zaagsel aan een uiteinde aan en sluit de ovendeur goed af, eventueel met een additionele vochtige doek. In ongeveer 12 uur zal het zaagsel zeer langzaam opbranden. Het verspreid heel wat rook maar geeft geen warmte af. Deze methode geeft uitstekende resultaten. Het is belangrijk om de zaagsel 'lont' regelmatig te controleren, omdat deze uit kan gaan.