Honderden foto's en vele bouwverslagen

Raak geïnspireerd door de bouwverslagen van onze enthousiaste klanten. Lees hoe zijn hun eigen pizzaoven hebben gebouwd bekijk gedetailleerde fotoreportages.

 

Italiaanse lekkernijen uit de pizzaoven

De beste recepten voor in je houtoven. Naast uiteraard pizza's vind je hier de heerlijkste ovenschotels, knapperig zuurdesem brood en mediterraans lekkers.

 

Handige Tips & Trucs

Hoe kun je het vuur in je oven het beste aansteken en hoe herken je de juiste temperatuur van je houtoven?  Hier vind je antwoord op deze en vele andere vragen.

 

Fornino in de Media

Ook BN-ers en de landelijke media hebben de mogelijkgheden van de Fornino houtovens ontdekt. Lees de sappigste verhalen en bekijk de spannendste foto's.

 

Zoek je een kado voor een pizzafan? Kijk dan eens in onze webshop

Bestel veilig, snel en simpel uw Fornino pizzaoven en accessoires in onze uitgebreide webshop.

 

Handige tips en trucs voor je pizzaoven

Hoe herken je de juiste temperatuur van je Fornino houtoven?

* Eén snufje bloem dat op de ovenvloer wordt geworpen brandt en rookt vanaf 270°C en heter, bloem brandt progressief en wordt zwart bij 220°C. Suiker wordt bruin en daarna zwart vanaf 170 °C.

* Eén druppel water dat op de ovenvloer wordt gegooid verdampt meteen bij 100°C.
* Wanneer een druppel water in fijne druppeltjes uiteenspat als het de ovenvloer raakt is de temperatuur boven de 200°C.
*Voor pizza's: Zodra de steenoven wordt aangestoken kleuren de wanden van de oven zwart van het roet. Zodra de broodoven de juiste temperatuur heeft breikt verbranden de roetresten en worden de wanden van de broodoven wit. Je kunt dan beginnen met het bakken van pizza’s.

Het schoonmaken van de houtoven

* Verdeel na het bakken de nog gloeiende asresten over de gehele ovenvloer en sluit de broodoven met de ovendeur. Alle kaasresten, vetten en vlekken op de ovenvloer zullen eenvoudig weg branden.

* Om ook de laatste restjes as te verwijderen veeg je de ovenvloer nog een keer snel na met een harde borstel (geen synthetisch) of een tot bal gedraaide doek aan een lang handvat. Dompel de harde borstel of de doek wel vooraf onder in een emmer water om spontaan ontbranden van de borstel te vermijden. Gebruik nooit te natte borstels of doeken in een hete broodoven, dit is erg slecht voor de ovenvloer.

Het aansteken van het vuur in de pizza oven

* Het is belangrijk om je broodoven met kleine stukken droog hout in het midden en nabij de ingang van de broodoven aan te steken.

* Gebruik liever geen aanmaakblokjes maar een beetje papier onder de houtblokjes om de broodoven aan te steken. Dit om een vervelende geur en smaak in je gerechten te vermeiden.
* Om het vuur snel aan te steken kun je een gasbrander gebruiken. Een onkruidbrander, voor 15 euro te koop bij iedere bouwmarkt werkt super. Hoe sneller de broodoven op temperatuur is des te minder hebben je buren last van rook, een hete broodoven rookt namelijk niet!
* Droog hout: Om voor de volgende keer mooi droog hout bij de hand te hebben, zet een partij hout in de oven als deze nog warm is (niet heet). Natuurlijk, moet de broodoven vooraf worden schoongemaakt en mogen er geen smeulende resten achterblijven.

Het drogen van vruchten, groenten en paddenstoelen

* De broodoven dient te zijn gesloten en de temperatuur mag voor vruchten en groenten niet hoger dan 60°C. Voor paddestoelen is de maximale temperatuur 40°C.

 Door te experimenteren krijg je ervaring en weet je uiteindelijk de juiste temperatuur voor het drogen.
* Het drogen van tomaten, vruchten met pitten en bepaalde paddenstoelen vereist verscheidene sessies. Droog deze producten in twee sessies met een driedaagse interval, de broodoven dient elke keer opnieuw te worden opgewarmd.
* Het drogen van kruiden: Leg de kruiden op een schoongeveegde ovenvloer in een afkoelende oven. * Begin bij een temperatuur van niet meer dan 30°C en de sluit de ovendeur. Een afkoelende broodoven is uiterst droog, de ovenvloer zal de vochtigheid van de kruiden in 24 uren absorberen.
* Het drogen van appels of ander fruit: Schil het fruit en snijd het in 2 - 4 mm plakken. Leg de plakken op een grillrooster dat je in het midden van de broodoven legt. Vanzelfsprekend dient de ovenvloer schoon te zijn. Begin bij een temperatuur van 50-60°C in een afkoelende oven. In één nacht zal het fruit droog en knapperig zijn.

Je broodoven veranderen in een rookoven

Wist je dat je broodoven ook een geweldige rookoven is waarin je bijvoorbeeld de lekkerste zalm, of forel kunt roken? Vorm een 8 mm hoge laag van droog beukzaagsel in een halve cirkel rond de randen van de ovenvloer. Na het zouten, dient het te roken voedsel op een opgeheven grill in het centrum van de broodoven geplaatst te worden. Steek het zaagsel aan één eind aan en sluit de ovendeur goed af, eventueel met een additionele vochtige doek. In ongeveer 12 uur zal het zaagsel zeer langzaam opbranden, het verspreid heel wat rook maar geeft geen warmte af. Deze methode geeft uitstekende resultaten. Het is belangrijk om de zaagsellont regelmatig te controleren, omdat deze uit kan gaan.

10 gouden tips voor de aanschaf van een houtoven

1. Kies een Italiaanse kwaliteitsoven die bestand is tegen ons Nederlandse klimaat. U heeft er niets aan als de oven na een beetje vorst of vocht barst.

2. Koop altijd een oven met een harde gebakken vloer, dit is essentieel. Neem nooit een oven met een ongebakken vloer. Deze brokkelen na een paar jaar af.
3. De juiste vorm van een oven is essentieel voor een goede werking. Een goede oven heeft een "platgeslagen" ronde of langwerpige vorm en heeft de schoorsteen boven de ingang. Koude lucht wordt aangezogen door het vuur en gaat via de vloer naar de achterwand. De  opgewarmde lucht keert via de achterwand naar boven terug en verlaat dan via de schoorsteen aan de voorkant de oven. Koop geen oven met een schoorsteen bovenin de koepel. Dit zijn geen echte ovens, de warmte verdwijnt nl regelrecht naar buiten.
4. Voor vaste ovens adviseren wij (voor particulier gebruik) een steenoven van 90 of 105cm. Hierin heb je voldoende afstand tussen de gerechten en het vuur waardoor je kunt 'spelen' met de verschillende temperatuurzones in de oven.  In een kleinere oven ben je gedwongen direct naast het vuur te bakken en en heb je geen 'temperatuur zones'.
5. Een echte oven is van zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsklei gemaakt, zeker niet van metaal of onbekend 'lichtgevend' chinees materiaal. 
6. Kies een oven uit waarvan de vloer vervangen kan worden. De vloer is het belangrijkste en het meest aan slijtage onderhevige deel van de oven. Mocht hij versleten zijn dan moet hij te vervangen zijn.
7. Neem een oven met een ruime en diepe ingang (tunnel). Je kunt de ruimte in de tunnel, onder de schoorsteen, dan gebruiken om te barbecueën.
8. Een goede oven heeft een vloer en wanddikte van minimaal 5 centimeter. Dit geeft een goede slijtvastheid en zorgt er samen met de isolatielaag voor dat de warmte wordt opgeslagen in de massa en er geen temperatuursschommelingen optreden.
9. Kies een oven die TUV of ISO gecertificeerd is, veiligheid gaat boven alles.
10. Koop een kwaliteitsoven bij een leverancier die je garantie geeft.
 
 

Wist u dat?

Een juiste temperatuur in de pizzaoven is belangrijk

 

De juiste temperatuur
Voor dat de pizza's of de andere gerechten de pizzaoven in kunnen, moet deze goed op temperatuur zijn! Een goede pizza wordt gebakken bij een temperatuur die veel hoger ligt dan de gebruikelijke elektrische oven kan bereiken. Zo kan de temperatuur van een Fornino houtgestookte pizzaoven wel oplopen tot ruim 500 graden, een pizza is dan ook binnen 1,5 minuut klaar. Door de originele Fornino pizzaoven en de hoge temperatuur krijgen uw gerechten de echte originele Italiaanse smaak!