Honderden foto's en vele bouwverslagen

Raak geïnspireerd door de bouwverslagen van onze enthousiaste klanten. Lees hoe zijn hun eigen pizzaoven hebben gebouwd bekijk gedetailleerde fotoreportages.

 

Italiaanse lekkernijen uit de pizzaoven

De beste recepten voor in je houtoven. Naast uiteraard pizza's vind je hier de heerlijkste ovenschotels, knapperig zuurdesem brood en mediterraans lekkers.

 

Handige Tips & Trucs

Hoe kun je het vuur in je oven het beste aansteken en hoe herken je de juiste temperatuur van je houtoven?  Hier vind je antwoord op deze en vele andere vragen.

 

Fornino in de Media

Ook BN-ers en de landelijke media hebben de mogelijkgheden van de Fornino houtovens ontdekt. Lees de sappigste verhalen en bekijk de spannendste foto's.

 

Zoek je een kado voor een pizzafan? Kijk dan eens in onze webshop

Bestel veilig, snel en simpel uw Fornino pizzaoven en accessoires in onze uitgebreide webshop.

 

Zelfbouw pizzaovens voor consumenten

Voor consumenten heeft Fornino een speciale lijn ovens op de markt gebracht: De Tradizionale serie. Ovens uit de Tradizionale serie van Fornino zijn zelfbouw houtovens, geschikt voor particulier of semi-professioneel gebruik. Ze zijn gemaakt om tientallen jaren plezier van te hebben. Alle Tradizionale ovens zijn voorzien van de keiharde, slijtvaste en gebakken vloer uit de Fornino Professionale serie (onze lijn voor professioneel gebruik in restaurants of pizzeria's). Fornino Tradizionale houtovens zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en hebben een ronde* voorzetsboog (Ook wel Rotondo genoemd). 

Fornino zelfbouw pizza, hout, steen ovens voor consumenten

De voordelen van Prefab zelfbouw

Fornino ovens uit de Tradizionale en Professionale series zijn zogenaamde prefab zelfbouw houtovens. Prefab betekent dat de verschillende onderdelen van de oven al voorgefabriceerd zijn in de fabriek in Italie. Dit heeft enkele voordelen:

- Prefab bouwen gegarandeerd een passende en goed werkende oven. De bouw van de oven kan in principe niet mis gaan doordat de verschillende onderdelen precies op elkaar aansluiten.
- Het prefab systeem vergemakkelijkt de bouw van de oven. Vrijwel iedereen is in staat een Fornino oven op te bouwen. Je hoeft echt geen 'twee rechterhanden' te hebben!
- Prefab bouwen bespaart veel tijd en geld t.o.v. van maatwerk! Daarnaast bent u in vrij in het ontwerpen van de onderbouw en het afwerken van de oven waardoor elke Fornino oven uniek is.

 

De houtoven wordt dus als een eenvoudig bouwpakket geleverd. Om het bouwproces nog gemakkelijker te maken hebben we een montagehandleiding ontwikkelt, bestaande uit 16 stappen. Deze handleiding vind je hier. Om een beeld te krijgen van de bouw van een houtoven of om inspiratie op te doen kunt de bouwverslagen en foto's bekijken die veel van onze klanten ons hebben toegestuurd.

 

Wat krijg je allemaal bij een Fornino pizzaoven uit de traditionale series?

Allereerst krijg je natuurlijk de pizzaoven zelf. De prefab oven is opgedeeld in een aantal koepeldelen, bij de kleinere modellen zijn dit 4 delen en 6 koepeldelen bij de grotere modellen. De koepel elementen plaatst u tegen elkaar waarna de perfecte ovenvorm ontstaat. Al onze pizzaovens zijn voorzien van de geharde en gebakken ovenvloer uit de Fornino Professional Series.
De prefab onderdelen van de Fornino pizza oven

Bij de Fornino pizzaoven wordt standaard de ronde voorzetboog meegeleverd. De voorzetboog bestaat uit twee delen waardoor de kans op een warmtebreuk wordt voorkomen. Verder beschikken Fornino ovens over speciale oveningang c.q. tunnel. Deze ovenmond is thermisch gescheiden van de koepel waardoor ook hier de kans op een warmtebreuk minimaal. De extra ruime ovenmond is perfect geschikt om in te barbequen. Je maakt een vuurtje in de oven, en haalt wat gloeiende kooltjes naar de ovenmond. Daarboven plaatst je een Fornino bbq- rooster en het grillen kan beginnen.

Voor de rook afvoer leveren wij het 180mm schoorsteen aansluitstuk gratis mee. Staat de oven vrij dan volstaat een enkelwandige RVS schoorsteen met regenkap. Indien de schoorsteen door een dak moet dan dien je de oven te voorzien van een 180mm (buitenmaat) dubbelwandig geisoleerde RVS schoorsteen. Beide type schoorsteenpijpen zijn verkrijgbaar bij de meeste cv en openhaard leveranciers.

Tot slot wordt een thermometer en de ovendeur standaard meegeleverd. En is de metalen deur voorzien van een houten handgreep waardoor deze ook te hanteren is als de oven heet is.

Specificaties en prijzen

Een tradizionele Fornino zelfbouw pizzaoven is leverbaar in diverse afmetingen. De meest gangbare maten zijn 90cm en 105cm, we hebben echter ook grotere pizzaovens van 120cm, 145cm en 170cm. De 90, 105 en 120 ovens hebben een ronde koepel, de 145 en 170 hebben een langwerpige koepelvorm. Ongeacht het formaat zijn al deze Fornino prefab pizzaovens eenvoudig zelf in te monteren. Bekijk in de volgende folders de exacte afmetingen en specificaties van de Fornino Tradizionale serie (PDF):
 

Klik voor vergroting

Fornino 90 Tradizionale
 

Onze meest verkochte oven is de Fornino 90. Een prachtige kleine oven waarin echter meer dan genoeg ruimte is om fatsoenlijke pizza's of broden te bakken. Hij past nagenoeg in iedere tuin. Net als al onze ovens is ook de Fornino 90 uitgerust met de slijtvaste gebakken vloer uit de Fornino Professionale serie. Je kunt er maximaal drie pizza's of tot wel 7 broden tegelijk in bakken.

 

Schoorsteen aansluiting: 180mm
 

Klik voor vergroting

Fornino 105 Tradizionale
 

De Fornino 105 is net als de 90 een compacte maar zeker niet te kleine oven. Hij is ruim genoeg om goed met de temperatuur van de oven te kunnen spelen. We boedoelen hiermee dat als hij aan de warme kant is je voldoende ruimte hebt om je gerechten verder van het vuur (kouder) te plaatsen. Er is ruimte voor maximaal 5 pizza's en er passen tot wel 10 broden in.

 

Schoorsteen aansluiting: 180mm
 

Klik voor vergroting

Fornino 120 Tradizionale
 

Een medium size oven met meer dan voldoende ruimte om enorm de blits te maken tijdens een tuinfeest. Je kunt er voor heel je familie tegelijk een pizza in bakken (maximaal 8 pizza's & 14 broden). De oven is qua maat identiek aan de Fornino 120 Professional. Hij beschikt welliswaar niet over een stenen wandbekleding maar is prima geschikt om te worden ingezet op bijvoorbeeld een vakantie boerderij.

 

Schoorsteen aansluiting: 180mm
 

Klik voor vergroting

Fornino 145 Tradizionale

 

De Fornino 145 is een grote langwerpige oven. Eigenlijk is het in de basis dezelfde oven als de Fornino 105 alleen is hij verlengd met twee tussen koepeldelen. De 145 is een erg ruime oven waarmee je bijna een bakkerij zou kunnen beginnen. Je bakt er met gemak 15 heerlijke grote zuurdesem broden in. Natuurlijk is de oven ook zeer geschikt om er pizza's, tot wel 10 stuks, of andere gerechten in te maken.

 

Schoorsteen aansluiting: 180mm
 

Klik voor vergroting

Fornino 170 Tradizionale
 

In Italie noemen ze de Fornino 170 een 'Mostro' . Wij spreken dan natuurlijk over een monster van een oven. Hij is geschikt om een heel weeshuis van brood (tot wel 18 broden) te voorzien. De Fornino 170 is een verlengde Fornino 120 en heeft een langwerpige vorm. Hij heeft de maat van gemiddelde oven in een Italiaanse pizzeria. Een ervaren pizzaiolo (italiaans voor pizzabakker) maakt er dan ook met gemak 60 pizza's per uur mee. (maximaal 12 pizza's tegelijk)

 

Schoorsteen aansluiting: 180mm
 

Bezoek voor de meeste actuele prijzen van de Fornino Tradizionale pizzaovens en andere aanbiedingen eens onze webshop!

 

Maar 1.45 x 1.30m nodig

Ruimte

Om een 90cm Fornino buitenoven te kunnen plaatsen heeft u een vrije ruimte in uw tuin of terras nodig van ongeveer 1.45m (L) x 1.30m (B). Het een en ander is natuurlijk afhankelijk van uw eisen en wensen voor wat betreft het uiterlijk en de afwerking van de oven en onderbouw.
 
Demonstratie
Wilt u eens komen kijken naar een werkende Fornino oven of een heerlijk stukje pizza willen proeven? Dat kan, maak dan hier een afspraak met Ilonka van Fornino